Patiekalai su pilno grūdo makaronais

Makaronai su pievagrybiais

400 g Gintarinių pilno grūdo spagečių,
200 g pievagrybių,
1 šaukštas sviesto,
2 kapotos skiltelės česnako,
2 šaukštai kapotų šviežių petražolių,
¼ stiklinės fermentinio sūrio,
¼ stiklinės neriebaus pieno,
Parmezano sūris
Druska, juodi malti pipirai.

1.     Dideliame puode užverdame pasūdytą vandenį. Į verdantį vandenį suberti makaronus ir virti, kol bus al dente arba kaip nurodyta ant pakelio. Makaronus nukošti.
2.     Kol makaronai verda, nuplauname pievagrybius, nupjauname galiukus, grybus supjaustome į 4 dalis. Ištirpiname sviestą mažai įkaitusioje keptuvėje, suberiame pievagrybius, kapotas česnako skilteles ir petražoles. Uždengiame keptuvę ir kepiname viską apie 15 min., kol išsiskiria vanduo.
3.     Tuo metu tarkuotą fermentinį sūrį maišome su pienu iki tol, kol pasidarys vientisa masė.
4.     Makaronus užpilame vientisa sūrio ir pieno mase, sudedame pievagrybius, suberiame petražoles, pamaišome ir trumpai pakepiname. Patiekalą paskaniname pipirais ir druska pagal skonį. Makaronus patiekiame lėkštėje su parmezano sūriu.

Makaronai su krevetėmis ir špinatais

400 g Gintarinių pilno grūdo makaronų,
300 g nuluptų krevečių,
2 saujos špinatų lapų,
3 didelės skiltelės česnako,
1 raudonas svogūnas,
½ arbatinio šaukštelio maltų raudonųjų paprikų,
¼ arbatinio šaukštelio kmynų,
1 stiklinė jogurto be priedų,
Saujelė šviežių mėtų lapų,
2 šaukštai citrinos sulčių,
2 arbatiniai šaukšteliai citrinų žievelės,
Druskos,
Alyvuogių aliejaus,
Parmezano sūrio.

1.    Dideliame puode užverdame pasūdytą vandenį. Į verdantį vandenį suberti makaronus ir virti, kol bus al dente arba kaip nurodyta ant pakelio. Makaronus nukošti.
2.    Kol makaronai verda, krevetes supilame į didelį indą, įpilame 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, įdedame česnako, svogūno, druskos, kmynų ir paprikų, paruoštą mišinį gerai išmaišome ir paliekame marinuotis kambario temperatūroje 10-čiai minučių. Išmarinuotą mišinį troškiname 3-4 minutes, nuolat maišome, kol krevetės sustandės ir įgis rožinę spalvą.
3.    Išvirtus makaronus ir troškintas krevetes su visu mišiniu sumaišome. Sudedame mėtas, citrinų žieveles, supilame likusią alyvuogių aliejaus dalį, citrinų sultis ir jogurtą. Paskaniname druska. Makaronus patiekiame lėkštėje su paruoštu padažu.

Makaronai su briuselio kopūstais

400 g Gintarinių pilno grūdo makaronų,
250 g Briuselio kopūstų, perpjautų pusiau,
50 g pančetos arba liesesnės parūkytos kiaulienos šoninės,
1 mažas svogūnas,
1/3 stiklinės balto sauso vyno,
55 g sviesto,
2 kiaušinių tryniai,
Druskos,
Maltų pipirų,
Pamezano sūrio,
Alyvuogių aliejaus.

  1. Didelėje keptuvėje pakaitinti aliejų. Suberti kopūstų puseles ir kepinti, pamaišant, kol apskrus ir suminkštės, maždaug 5 minutes. Nukelti nuo ugnies. Briuselio kopūstus perdėti į lėkštę.
  2. Dideliame puode užverdame pasūdytą vandenį. Į verdantį vandenį suberti makaronus ir virti, kol bus al dente arba kaip nurodyta ant pakelio. Makaronus nukošti, o skysčio, kuriame virė, neišpilti – jo reikės padažui.
  3. Kol makaronai verda, keptuvėje ant vidutinio karštumo ugnies pakaitinti pančetą arba šoninę, kol lengvai apskrus. Suberti smulkintus svogūnus ir kepti, kol suminkštės, maždaug 2 minutes. Supilti vyną ir kepti, kol didžioji dalis skysčio išgaruos. Įpilti ½ stiklinės skysčio nuo makaronų. Kai užvirs, sumažinti ugnį, ir, atsargiai maišant, dalimis dėti sviestą, kol padažas sutirštės. Į keptuvę su padažu suberti makaronus ir išmaišyti. Nukelti nuo ugnies. Įmaišyti trynius, suberti keptus kopūstus ir vėl gerai išmaišyti. Jeigu padažas per tirštas, įpilti karšto skysčio nuo makaronų. Užbarstyti druskos, maltų pipirų. Makaronus patiekiame lėkštėje su paruoštu padažu ir parmezano sūriu.