Makaronai su mėsa

Makaronai su jautienos kukuliais

400 g Gintarinių Premium spagečių,
Parmezano sūrio,
Šviežių baziliko lapelių.

Duonos trupiniams:

1/3 kepaliuko baltos duonos,
1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus,
4 skiltelės česnako,
Saujelė šviežių raudonėlio lapelių,
Saujelė šviežių baziliko lapelių,
Sauja šviežių petražolių,
1 svogūnas,
Druska,
Šviežiai maltų juodųjų pipirų. 

Kukuliams:
0,4 kg jautienos faršo,
1 kiaušinis,
Duonos trupiniai,
Alyvuogių aliejus. 

Padažui:

800 ml trintų pomidorų savo sultyse,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
4 skiltelės česnako.

  1. Duoną supjaustyti riekėmis ir sumalti virtuviniu kombainu iki stambių trupinių. Didelėje keptuvėje ant silpnos ugnies pakaitinti ¼ stiklinės alyvuogių aliejaus. Perspaustas česnako skilteles pakepinti, kol lengvai pagels. Suberti raudonėlio ir baziliko lapus, smulkiai supjaustytą svogūną ir pakepinti, kol svogūnai suminkštės. Suberti duonos trupinius ir dar pakepinti, kol trupiniai apskrus. Nukelti nuo ugnies. Paskaninti druska ir šviežiai maltais pipirais. Keptuvės turinį supilti į virtuvinį kombainą, įmesti petražoles ir permalti, kol viskas susismulkins.
  2. Sumaišyti jautienos faršą, kiaušinį ir duonos trupinius su prieskoniais. Suformuoti kukulius, uždengti maistine plėvele ir palikti bent pusvalandžiui šaldytuve.
  3. Didelėje keptuvėje pakaitinti porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Dėti po kelis kukulius ir apkepinti, kol apskrus.
  4. Didelėje keptuvėje pakaitinti porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Suberti perspaustas česnako skilteles, supilti trintus pomidorus, įberti druskos, pipirų, keptuvę uždengti ir padažą pakaitinti. Į karštą padažą sudėti visus kukulius, kad visi kukuliai būtų panirę padaže. Keptuvę uždengti. Sumažinti ugnį. Troškinti maždaug 1 valandą, kol kukuliai visiškai išvirs, o padažas sutirštės.
  5. Dideliame puode užverdame pasūdytą vandenį. Į verdantį vandenį suberti makaronus ir virti, kol bus al dente arba kaip nurodyta ant pakelio. Makaronus nukošti. Ant karštų makaronų užpilti karšto pomidorų padažo ir gerai išmaišyti, kad apliptų padažu. Makaronus patiekiame lėkštėje su paruoštu padažu ir jautienos kukuliais. Ant viršaus užtarkuoti parmezano sūrio ir užbarstyti baziliko lapelių.

Makaronai su bolonijos padažu

400 g Gintarinių Premium spagečių,
300 g jautienos faršo,
1 svogūnas,
2 skiltelės česnako,
1 raudona saldžioji paprika,
150 g žaliųjų alyvuogių,
400 g pomidorų tyrės,
1 stiklinės jautienos sultinio,
Maltos mėsos prieskoniai, raudonėliai,
Druska, pipirai,
Parmezano sūrio,
Alyvuogių aliejus.

  1. Dideliame puode užverdame pasūdytą vandenį. Į verdantį vandenį suberti makaronus ir virti, kol bus al dente arba kaip nurodyta ant pakelio. Makaronus nukošti.
  2. Svogūną supjaustome kubeliais, papriką šiaudeliais, alyvuoges puselėmis, česnako skilteles sukapojame. Faršą pakepiname su aliejumi. Pridedame smulkiai pjaustytų svogūnų ir česnakų ir dar šiek tiek pakepiname. Tada sudedame pomidorų tyrę, kubeliais pjaustytą papriką, alyvuoges, suberiame prieskonius, pipirus ir druską. Uždengiame ir troškiname apie 5 min.
  3. Supilame sultinį, viską gerai išmaišome ir troškiname apie 20 min. ant mažos ugnies. Makaronus patiekiame lėkštėje su paruoštu padažu ir parmezano sūriu.